BejelentésA fehérgyarmati Szent Péter és Pál Római Katolikus Egyházközség honlapja

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.In memorian Ft. Tircsi IstvánElment a „szatmári nagy öreg”, Tircsi István atya

2009. november 15-én reggel fél kilenckor Tircsi István Szűz Máriáról nevezett cégény-monostori c. apát, c. kanonok, c. esperes, a fehérgyarmati, kölcsei, és jánkmajtisi egyházközségek nyugalmazott plébánosa életének 85., áldozópapságának 60. évében visszaadta lelkét a Teremtőnek. Hosszan tartó betegségét végtelen nyugalommal, Istenbe és az emberekbe vetett szeretettel és mosollyal az arcán viselte. 1924. december 4-én született Zajtán, mélyen vallásos családban. 12 éves korában elkerült otthonról. Bejárta Budapest, Kalocsa, és Szatmárnémeti iskoláit, utóbbi helyen már kispapként. 1944. szeptember 16-án, Szatmárnémetiben, a Szatmári Római Katolikus Püspökség papi szemináriumának pincéjében kialakított óvóhelyet ért bombatámadás során másodszor született meg. Isten kegyelméből egyedül ő maradt életben. „Tőlem balra lángot láttam felcsapni, és láttam egy pillanatra a pince falát megrepedni.” – emlékezett rá vissza Tircsi István. Az édesapja hazahozta. A vonaton az utasok a bombázásról beszélgettek, és az életben maradt kispapról, hogy annyira összeégett, hogy soha nem lesz belőle ember. Ő erre rácáfolt.
1950. április 16-án, Budapesten pappá szentelték. 11 évig volt káplán: előbb Zajtán (1950-51), majd Vásárosnaményban (1951-52), Mérken (1952-53), 4-4 évig Fehérgyarmaton (1953-57) és Jánkmajtison (1957-61). 1961-ben Kölcsére került lelkészként, ahonnan biciklivel visszajárt Jánkmajtisra misézni. 1974-től Szatmárcseke plébánosa (1989-ig). Majd 1977-től Fehérgyarmat plébánosa. Ugyanebben az évben Kölcsét és Szatmárcsekét Fehérgyarmathoz csatolta az egyház. 1988-93 között Csengerben is misézett.
1975-ben c. esperes lett, 1995-ben c. kanonok, 1999-ben c. apát. De címei nem jelentettek neki semmit. Ahogy a virrasztással egybekötött gyászmisén, Ft. Heidelsperger István esperes a kölcsei kápolnában elmondta, egy volt fontos a számára: „Pap vagy te mindörökké, Melkizedek rendje szerint.”
Örök nyugalomra 2009. november 19-én a fehérgyarmati plébániatemplomban bemutatott engesztelő szentmisét követően helyezték a kölcsei temetőben.
Az egyházmegye papjai számára ő volt az etalon. Ahogy Ft. Varga János főesperes elmondta, életében megvalósította Scheffler János fő gondolatát: Isten szolgái legyenek hűségesek a kevésben is, egymással pedig legyenek testvéri szeretetben.
Egyházközségei – tiszteletük jeleként - szeretnének egy kiadványt megjelentetni róla, amelyhez kérik minden egyházi és világi ember segítségét, aki ismerte és szerette, hogy osszon meg velük egy, az atyával kapcsolatos történetet, és/vagy fotót. A történeteket és a fotókat a fehérgyarmati egyházközség email-címére várják: romaikatolikusfgy@lajt.hu.
Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!